165 години от рождението на Ангел Кънчев

Ангел Кънчев е роден в Трявна на 11 ноември 1850 г.

            Учи в родния си град, а след това в Русе. Продължава образованието си в Болградската гимназия, а след това се прехвърля във Военното училище в Белград. По-късно завършва с пълно отличие Земеделското училище в гр. Табор – Чехия.

            Включва се дейно в националнореволюционното движение и дава живота си за свободата българска в Русе на 5 март 1872 г., ненавършил 22 години.

Едва шест месеца Ангел Кънчев е професионален революционер, но става пръв помощник, най-верен съратник и най-добър приятел на Васил Левски.

            Изключително интелигентен, високо образован за времето си, с отлична военна подготовка, с готовност за саможертва, Ангел Кънчев оставя дълбока и светла следа в българската история.

             Съзнателният му живот бе кратък, но пълен със себеотрицание, гореща любов към отечеството, висока воинска чест, силна омраза към поробителя.

            Смисълът на живота му бе борбата чрез перо, слово и меч, а целта – свободата.        

 

165 годишнината от рождението на Ангел Кънчев се отбеляза и в СОУ”П. Р. Славейков”

            Таблото пред главния вход на училището беше изработено от Стефани Иванова от 9 клас, под ръководството на г-жа Галя Василева. То спираше тревненци да прочетат, припомнят и отдадат почит на делото на тревненския Апостол.

            В коридора пред учителската стая е подреден кът от библиотеката с творби за големия българин.

            В часовете по история и в часа на класа учениците  се запознаха с краткия и пълноценен  житейски път на Ангел Кънчев.

            Училището се включи в общинското честване на рождената дата на сподвижника на Левски, поднасяйки цветя на паметника му и скланяйки глава за минута мълчание пред саможертвата на Ангел Кънчев.